Check-de-Test

Commerciële DNA-testen: wat zijn de voor- en nadelen?

Een onderwerp dat tijdens het Reizend DNA-lab Gen-Ethica aan bod kan komen, is commerciële DNA-testen. Iedereen kan zo’n DNA-test bestellen voor ongeveer 100 tot 300 euro, thuis de DNA-afname uitvoeren en het DNA vervolgens opsturen naar het laboratorium van het testbedrijf.

Dankzij het groeiende aanbod aan commerciële DNA-testen kunnen steeds meer mensen gemakkelijk hun DNA laten onderzoeken om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld hun afkomst of op welke ziektes zij genetisch gezien een verhoogde of verlaagde kans hebben.

Consumenten die een commerciële DNA-test kopen of willen kopen, hebben vaak vragen voor zorgprofessionals over deze test. Hoe werkt zo’n DNA-test precies? Welke uitslag krijg ik na de test? Wat kan ik met de resultaten? Kan ik mijn leefstijl aanpassen om de kans op een aandoening te verlagen? Wat gebeurt er met mijn DNA-gegevens?

Om bijvoorbeeld een (huis)arts, fysiotherapeut, diëtist of andere zorgprofessional (in opleiding) te ondersteunen bij het beantwoorden van de vragen van patiënten/cliënten over commerciële DNA-testen, is de e-module ontwikkeld die je onderaan de pagina kunt vinden. Deze e-module is niet alleen geschikt voor zorgprofessionals, maar ook voor andere geïnteresseerden die meer willen leren over de mogelijkheden en risico’s van deze testen of hierover in gesprek willen gaan.

Scholieren kunnen in aanraking komen met commerciële DNA-testen via influencers die op social media de testen promoten of via nieuwsartikelen, familieleden en vrienden. Het is daarom voor VO-docenten die het Reizend DNA-lab Gen-Ethica (willen) boeken, interessant om de e-module te doorlopen en vervolgens voor of na het lab in gesprek te gaan met hun leerlingen over dit onderwerp. Zouden leerlingen een DNA-test willen doen en waarom? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n test? Waar moeten zij rekening mee houden als ze de testresultaten ontvangen? Etc.

U start de e-module door te klikken op deze knop:

Indien de link naar de video in de Introductie van de e-module niet werkt, kunt u de volgende link volgen: https://tvblik.nl/knappe-koppen/dna

Kosten
De e-module Check de Test wordt gratis aangeboden door het UMC Utrecht.

Bedoeld voor
Deze e-module is geschikt voor zorgprofessionals (in opleiding), VO-docenten (alle niveaus en jaarlagen) en andere geïnteresseerden.

Colofon
Deze e-module is ontwikkeld door het Onderwijscentrum van de bachelor Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en het Centre for Molecular Medicine van het UMC Utrecht. De e-module is mogelijk gemaakt in het kader van RAAK-publiek Check de Test door Regieorgaan SIA. De informatie uit deze e-module is zo precies mogelijk samengesteld, maar er kunnen toch fouten in staan. Het UMC Utrecht is niet verantwoordelijk voor schade door het gebruik van de informatie. Je kunt geen rechten ontlenen aan de informatie uit deze e-module.