Forensisch DNA-onderzoek:
Puzzelen met pieken

Ga zelf aan de slag als forensisch DNA-onderzoeker. Schrijf een objectieve rapportage aan de Officier van Justitie over het DNA-bewijs in een zaak rondom een overval.

‘Puzzelen met pieken’ biedt leerlingen inzicht in de nieuwe ontwikkelingen in forensisch DNA-onderzoek. Door dit aansprekende vakgebied in een realistische context aan te bieden leren leerlingen in te zien dat forensisch DNA-onderzoek in de realiteit anders uitgevoerd wordt dan in populaire televisieseries als CSI, Bones en NCIS.

Zelf aan de slag
In dit DNA-lab gaan leerlingen zelf aan de slag als forensisch DNA-onderzoeker. Het is de bedoeling dat ze aan het einde van het practicum zelf een objectieve rapportage schrijven aan de Officier van Justitie over het DNA-bewijs in een zaak, waarin een overval wordt onderzocht. Dit rapport kan vervolgens worden gebruikt als bewijsstuk in de rechtszaal.

Technieken
Het gevonden bewijsmateriaal wordt onderzocht met een forensische lichtbron en er wordt met verschillende indicatieve testen bepaald uit welk celmateriaal de gevonden sporen bestaan. Na ‘DNA-isolatie’ en een ‘multiplex PCR’ analyseren leerlingen uiteindelijk echte DNA-profielen met behulp van een gel elektroforese. Daarna begint het puzzelen met de pieken van de DNA-profielen. Er moet een vergelijkend DNA-onderzoek uitgevoerd worden. Ook ontbreekt het berekenen van de zeldzaamheidswaarde van de DNA-profielen niet.

Kosten
Dit practicum is te boeken voor op uw eigen school of op locatie Science Park van de Universiteit van Amsterdam. Wanneer u en uw klas naar locatie Science Park komen is het mogelijk om naast het forensische practicum ook voor een ander practicum of studievoorlichting te kiezen uit het aanbod van Bètapartners. Kijk op de website voor het huidige aanbod. Voor beide varianten vragen we een bijdrage. Voor het Reizend DNA-lab vragen we 350 euro voor een klas en 600 euro voor twee klassen op dezelfde dag. Voor het DNA-lab op locatie Science Park vragen we 250 euro per practicum. Tevens krijgen lidscholen van Bètapartners een korting van 50 euro per practicum. Ben ik een lidschool van Bètapartners? Vervoer naar het Science Park is op eigen kosten. Beide versies van dit lab duren 3 klokuren.

Bedoeld voor
Het DNA-lab ‘Forensisch DNA-onderzoek: puzzelen met pieken’ is bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. Het lab is uitstekend in te zetten als praktische en verdiepende aanvulling op het hoofdstuk over DNA-onderzoek in de module over forensisch onderzoek van het vak Natuur, Leven en Technologie. Het lab is daarnaast ook geschikt om in te zetten in de biologie en scheikundelessen, mits de leerlingen al genoeg kennis hebben over DNA.

Voorwaarden
Let op: de voorwaarden verschillen per DNA-lab! De voorwaarden van dit lab vindt u onderaan het betreffende inschrijfformulier. Lees deze goed door voordat u een practicum boekt.

Bètapartners
Dit Reizend DNA-lab is ontwikkeld door het Forensic Genomics Consortium Netherlands in samenwerking met het Centre for Society and Genomics en wordt verzorgd door Bètapartners en studenten van de Universiteit van Amsterdam.