Antibiotica Gezocht!

Antibioticaresistentie is een steeds groter wordend probleem. Ga zelf aan de slag met DNA van bacteriën die antibiotica produceren, om te ontdekken wat we kunnen doen tegen antibioticaresistentie.

Overal om ons een zitten bacteriën, ook in, op en rondom het menselijk lichaam. Bacteriën zijn belangrijk voor onze stofwisseling en afweer. Maar er zijn ook bacteriën die een bacteriële infectie, zoals luchtweginfecties, diarree en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. We gebruiken antibiotica om deze bacteriën te bestrijden.

Van nature wordt antibiotica geproduceerd door bacteriën en schimmels. De grootste groep antibiotica wordt gemaakt door een bepaalde groep bacteriën, de streptomyceten. Streptomyceten leven voornamelijk in de bodem. Daar zijn zij in strijd met andere micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën voor voedingsstoffen. In deze strijdt produceren ze antibiotica.

Antibiotica resistentie
Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een steeds grotere bedreiging, bacteriën zijn steeds vaker ongevoelig voor de antibiotica die we gebruiken. Dat kan betekenen dat we sommige bacteriële infecties niet meer kunnen bestrijden. Eerder goed behandelbare ziektes zijn dan ongeneselijk.

Tegelijk zien we dat de afgelopen jaren steeds minder nieuwe antibiotica op de markt komen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben om de resistente bacteriën te bestrijden. Maar waar halen we de nodige nieuwe antibiotica vandaan?

Tijdens dit practicum gaan we in op het ontstaan van antibioticaresistentie en behandelen we verschillende manieren om nieuwe antibiotica te ontdekken.

Technieken
De leerlingen gaan in dit DNA-lab aan de slag met DNA-technieken die onderzoekers gebruiken bij antibiotica (resistentie) onderzoek. We gaan onder andere in op horizontale en verticale genoverdracht, enzymwerking en de bouw van DNA. De leerlingen werken met een bacteriële plasmide en gaan pipetteren met micropipetten. Ze voeren hier een restrictie digestie op uit en controleren of deze gelukt is met behulp van gelelektroforese.

Kosten
Aan dit lab zijn kosten verbonden:
Voor één practicum: €350
Voor twee practica op één dag: €600

Bedoeld voor
Het DNA-lab ‘Antibiotica gezocht’ is bedoeld voor biologie- en scheikundeleerlingen in de bovenbouw van havo en vwo, mits de leerlingen al genoeg kennis hebben over DNA. Het lab is ook uitstekend in te zetten als praktische en verdiepende aanvulling bij de module ‘de bodem leeft’ van het vak Natuur, Leven en Technologie.

Voorwaarden
Let op: de voorwaarden verschillen per DNA-lab! De voorwaarden van dit lab vindt u onderaan het betreffende inschrijfformulier. Lees deze goed door voordat u een practicum boekt.

Universiteit Leiden
Dit Reizend DNA-lab wordt verzorgd door de Universiteit Leiden.