
06 dec Nieuw Reizend DNA-lab: Antibiotica gezocht!
Antibioticaresistentie is een steeds groter wordend probleem. Ga zelf aan de slag met DNA van bacteriën die antibiotica produceren om te ontdekken wat we kunnen doen tegen antibiotica resistentie.
Overal om ons een zitten bacteriën, ook in, op en rondom het menselijk lichaam. Bacteriën zijn belangrijk voor onze stofwisseling en afweer. Maar er zijn ook bacteriën die een bacteriële infectie, zoals luchtweginfecties, diarree en hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. We gebruiken antibiotica om deze bacteriën te bestrijden.
Antibiotica worden geproduceerd door bacteriën en schimmels. De grootste groep antibiotica wordt gemaakt door een bepaalde groep bacteriën, de streptomyceten. Streptomyceten leven voornamelijk in de bodem, daar zijn zij in strijd met andere micro-organismen, zoals schimmels en bacteriën voor voedingsstoffen. In deze strijdt produceren ze antibiotica.
Antibiotica resistentie
Antibiotica resistentie is een steeds groter wordend probleem, bacteriën zijn steeds vaker resistent tegen de antibiotica die we gebruiken. Als een bacterie resistent wordt tegen antibiotica betekend dat dat we de bacteriële infectie niet meer kunnen bestrijden, wat leidt tot ongeneselijke ziektes.
Tegelijk zien we dat is de afgelopen jaren steeds minder nieuwe antibiotica op de markt komen, terwijl we juist zo hard nieuwe antibiotica nodig hebben om de resistente bacteriën te bestrijden. Maar waar halen we de nodige nieuwe antibiotica vandaan?
Tijdens dit practicum gaan we in op het ontstaan van antibiotica resistentie en behandelen we verschillende manieren om nieuwe antibiotica te ontdekken.
Technieken
De leerlingen gaan in dit DNA-lab aan de slag met DNA-technieken die onderzoekers gebruiken bij antibiotica (resistentie) onderzoek. Er wordt daarvoor in gegaan op horizontale en verticale genoverdracht, enzymwerking en de bouw van DNA. De leerlingen werken met een bacteriële plasmide. Ze voeren hier een restrictie digestie op uit en controleren of deze gelukt is met behulp van gel-elektroforese.
Pilot
Voor dit nieuwe Reizend DNA-lab zoeken we nog klassen (vol=vol) die kosteloos dit lab willen uittesten. Meldt u aan door te mailen naar Joyce Blommaart (j.e.c.m.blommaart@biology.leidenuniv.nl).
Kosten
Na de kerstvakantie beginnen de pilot practica, deze zijn kosteloos. Na de pilot practica worden de kosten voor een practicum als volgt:
Voor één practicum: €300
Voor twee practica op één dag: €500
Bedoeld voor
Dit DNA-lab is bedoeld voor biologie en scheikundeleerlingen van de bovenbouw havo en vwo.
Voorwaarden
Let op: de voorwaarden verschillen per DNA-lab! De voorwaarden van dit lab vindt u onderaan het betreffende inschrijfformulier. Lees deze goed door voordat u een practicum boekt.
Regionaal Steunpunt Leiden
Dit Reizend DNA-lab wordt verzorgd door de Universiteit Leiden en is aangesloten bij het Regionaal Steunpunt Leiden.