Bijeenkomst ABE leskist ‘Proef je PTC?’

Bijeenkomst ABE leskist ‘Proef je PTC?’

Naast de reguliere practica, hebben de Reizende DNA-labs en ABE Nederland het aanbod uitgebreid met de leskist ‘Proef je PTC?’ (bestaat uit 3 verrijdbare kisten). Docenten en TOA’s kunnen zelf het practicum in de klas uitvoeren met de bijgeleverde apparatuur, reagentia en lesmateriaal.

Gedurende dit practicum leren de leerlingen dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch is bepaald. Het gen ‘TAS2R38’ codeert voor een smaakreceptor die de organische bittere verbinding PTC (Phenylthiocarbamide) detecteert. Leerlingen vinden tijdens het 4-uur durende practicum zelf uit of zij een superproever, een matige proever of een niet-proever zijn door enerzijds hun eigen DNA te onderzoeken d.m.v. PCR en gel-elektroforese, en anderzijds door het uitvoeren van een smaaktest met PTC-testpapier.

Om voorbereid te zijn, bieden wij een bijeenkomst aan waarbij u kennis maakt met de apparatuur en het bijbehorende practicum. Het doel is dat u gemakkelijk met het practicum in de klas aan de slag kunt. Deze bijeenkomst is gratis inclusief lunch*. 

*Docenten en TOA’s die de leskist hebben geboekt hebben voorrang op de inschrijving.

Meld u hier aan voor de bijeenkomst op vrijdag 8 april te Nijmegen.