Masterclass Insuline maken met bacteriën

Masterclass Insuline maken met bacteriën

Introductie
Oorspronkelijk werden koeien, paarden en varkens gebruikt voor het produceren van insuline. Vanaf de jaren 80 wordt humane insuline gemaakt door de bacterie Escherichia coli (E.coli). Bacteriën zijn namelijk in staat om stukjes humaan DNA op te nemen. Hierdoor kunnen zij eiwitten produceren die nuttig kunnen zijn voor het maken van geneesmiddelen en vaccines. Zo ook insuline voor diabetespatiënten.

Wat ga je doen?
In de twee dagen ben je volop bezig met de praktische handelingen hoe insuline in een bacterie wordt gemaakt en wordt opgeschaald. Ze volgen elkaar op met verschillende technieken zoals gel-electroforese en PCR. Tijdens deze handelingen worden de technieken uitgelegd. Op de tweede dag tijdens het practicum krijg je een hoorcollege over genetische modificatie.

De masterclass is bedoeld voor leerlingen in 5 havo en 5/6 vwo en sluit aan bij de opleidingen Biomedische wetenschappen en Biologie. De masterclass omvat 12,5 contact uren en vindt plaats op de Universiteit van Amsterdam (FNWI, Science Park).

Aanmelden