Embryolab gaat verder als Gen-Ethica

Embryolab gaat verder als Gen-Ethica

Ga in gesprek over de ethische en maatschappelijke implicaties van DNA-onderzoek.

Vanaf februari 2023 gaat ons Embryolab verder onder de naam Gen-Ethica. In dit (gratis) lab gaan studenten Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht de dialoog aan met leerlingen over ethische en maatschappelijke vraagstukken rondom DNA-onderzoek. De focus ligt in dit lab dus op de maatschappelijke aspecten van biomedisch onderzoek, waarbij een klassikale dialoog wordt afgewisseld met interactieve werkvormen waarbij leerlingen in groepjes samenwerken, quizvragen beantwoorden en/of praktisch aan de slag gaan.

Tijdens het Reizend DNA-lab Gen-Ethica leren leerlingen welke mogelijkheden er zijn op het gebied van DNA-onderzoek en gaan zij samen met de studenten op zoek naar antwoorden op de vragen die DNA-onderzoek oproept. Mogen we het DNA van embryo’s aanpassen om ziekten te verwijderen? Of embryo’s kweken voor onderzoek? Wat vinden we van commerciële DNA-testen? En wat willen we allemaal bewaren in een DNA-databank? Welke gevolgen heeft het bestaan van DNA-databanken of de beschikbaarheid van commerciële DNA-testen op de maatschappij? Door met elkaar het gesprek aan te gaan en van elkaar te leren, worden zowel de leerlingen als de studenten bewust van de invloed van wetenschap op het dagelijks leven en op hun toekomst.

Gen-Ethica is ontworpen voor alle jaarlagen en niveaus (vmbo/havo/vwo onder- en bovenbouw, mbo jaar 1/2), omdat de onderwerpen relevant zijn voor álle leerlingen. Leerlingen van alle niveaus zijn de werkende en stemmende burgers van de toekomst en zullen in aanraking komen met de maatschappelijke vraagstukken rondom DNA-onderzoek. Het lab is primair ontwikkeld voor in de maatschappijleerles, maar is ook zeer geschikt voor in de biologieles of bij andere vakken zoals Nederlands.

U kunt dit lab nog boeken via het inschrijfsysteem van het Embryolab. Wij hebben nog plek op 27 januari, 23/28/30 maart, 4/6 april en 13/15/20/22 juni.

Mocht u meer informatie willen ontvangen over dit lab, mail dan naar utrecht@dnalabs.nl.