Bijeenkomst: ABE Leskist ‘Proef je PTC?’

Bijeenkomst: ABE Leskist ‘Proef je PTC?’

Heeft u komend schooljaar 2023-2024 de ABE Leskist ‘Proef je PTC?’ geboekt of bent u van plan deze te boeken? Op donderdag 7 september organiseren wij op de TU Delft Science Centre een bijeenkomst zodat u kennis kunt maken met deze ABE Leskist.

Naast de reguliere practica, hebben de Reizende DNA-labs en ABE Nederland het aanbod uitgebreid met de ABE Leskist ‘Proef je PTC?’ (bestaat uit 3 verrijdbare kisten). Docenten en TOA’s kunnen zelf het practicum in de klas uitvoeren met al het bijgeleverde apparatuur, reagentia en lesmateriaal. Gedurende dit practicum leren de leerlingen dat het vermogen om de smaak bitter te proeven genetisch is bepaald. Het gen ‘TAS2R38’ codeert voor een smaakreceptor die de organische bittere verbinding PTC (Phenylthiocarbamide) detecteert. Leerlingen vinden tijdens het 4-uur durende practicum zelf uit of zij een superproever, een matige proever of een niet-proever zijn door enerzijds hun eigen DNA te onderzoeken d.m.v. PCR en gel-elektroforese, en anderzijds door het uitvoeren van een smaaktest met PTC-testpapier.

Om voorbereid te zijn, bieden wij een bijeenkomst aan waarbij u kennis maakt met de apparatuur en het bijbehorende practicum. Het doel is dat u gemakkelijk met het practicum in de klas aan de slag kunt. Deze bijeenkomst is gratis inclusief lunch. 

U kunt zich hier inschrijven voor deze bijeenkomst.

In maart/april 2023 zal deze bijeenkomst ook plaats vinden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Houd de website van de Reizende DNA-labs in de gaten of meld u aan voor de nieuwsbrief