Bioinformatica:
Leven in de computer

Identificeer het mysterie-eiwit aan de hand van zijn aminozuurvolgorde en functie. Combineer alles in een ruimtelijk model en experimenteer in drie dimensies.

Sinds een paar jaar is de volgorde bekend van de 3 miljard basen (A, C, T, en G) waaruit het menselijk DNA bestaat en weten we dat de mens zo’n 20.000 genen heeft. Dankzij dit onderzoek is er veel meer bekend over de functie en structuur van de genen en hun eiwitproducten. Daarnaast zijn nieuwe experimenten mogelijk geworden waarbij niet langer één gen of één molecuul centraal staat, maar het geheel van erfelijke informatie (het genoom) van de mens en andere organismen onderzocht wordt.

Bioinformatica
Gezien de enorme omvang in gegevens is de computer onmisbaar geworden om al deze complexe data over genen, eiwitten en hun functies op te slaan. Via het internet zijn inmiddels dan ook enorm grote databanken vrij toegankelijk. Door slim gebruik van software en rekenmethoden worden er bijvoorbeeld nieuwe verbanden ontdekt tussen bepaalde genen en mogelijke ziektebeelden die ontstaan als er iets fout is in het bijbehorende eiwit. Dit is het gebied van de bioinformatica.

Technieken
Tijdens dit practicum stappen de leerlingen in de wereld van CSI (crime-scene-investigators)! Ze vormen per koppel van twee leerlingen een onderzoeksteam dat een aantal verdachte eiwitten moet onderzoeken die zijn gevonden bij een moordzaak. Ze zoeken hiervoor in de databankenmet eiwitvolgordes (BLASTen in Swissprot) die onmisbaar zijn voor het genomics onderzoek. Daarna gaan ze kijken naar de 3D-structuur van het giftige eiwit en naar mogelijke interacties van dat eiwit met een tegengif. Ze kunnen zelf op het scherm met deze 3D structuur-experimenteren (roteren, inzoomen, kleuren etc.). Hiervoor wordt het programma Yasara gebruikt.

Inschrijven doe-het-zelf
Inschrijven laptopvariant

Kosten
Doe-Het-Zelf variant: gratis
Een student-assistent komt naar uw school en geeft het practicum met hulp van de docent. Het practicum wordt gedaan op laptops of computers van de school zelf.

Laptopvariant: €250,- voor één klas per dag, en €350,- voor twee klassen op dezelfde dag
Het practicum wordt verzorgd door twee student-assistenten die laptops mee naar uw school brengen.

Bedoeld voor
Dit DNA-lab is bedoeld voor biologie en scheikundeleerlingen van de bovenbouw havo en vwo.
Nota bene: bij de laptopvariant wordt alle benodigde computerapparatuur door het team van de Reizende DNA-labs meegebracht en de leerlingen zitten in koppels van twee achter een laptop. Er is dus geen noodzaak voor het reserveren van het eigen computerlokaal van de school!

Voorwaarden
Let op: de voorwaarden verschillen per DNA-lab! De voorwaarden van dit lab vindt u onderaan het betreffende inschrijfformulier. Lees deze goed door voordat u een practicum boekt.

Dutch Techcentre for Life Sciences
Dit Reizend DNA-lab wordt verzorgd door het Pre-University College (PUC) van de Radboud Universiteit Nijmegen namens het Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL).